ZO WERKT 'TSTYLISTENLOG IN

Gemaakt om van te houden

In een wereld vol verschillende materialen en innovatieve stoffen is een bewuste kledingkeuze maken niet altijd even makkelijk. Waarom heeft iedereen het over linnen? Zijn synthetische stoffen echt zo slecht? Wij hebben de belangrijkste materialen binnen de mode-industrie voor je onder de loep genomen en hun kenmerken op een rijtje gezet. Want één ding is duidelijk: materialen die goed zijn voor jou, zijn meestal ook goed voor de planeet en op lange termijn zelfs beter voor je budget.

LAAT JE STYLEN

Linnen en hennep

Wie bewust wil kiezen voor natuurlijke materialen, komt al gauw uit bij linnen en hennep. Ze zijn veerkrachtig, pillen niet en blijven lang mooi in vorm. Beide voelen natuurlijk aan op de huid. Vooral linnen is lekker luchtig, licht en ademend - perfect op warme zomerdagen. De stoffen worden beide als "duurzamer" beschouwd. Linnen wordt gesponnen van de vezels van de vlasplant en hennep is zelf een natuurlijke plantaardige vezel. Wil je een stof kiezen die beter is voor het milieu? Met linnen en hennep zit je in de goede richting.

Denim en katoen

Twee termen, verschillende dingen om te overwegen. Denim gaat over het algemeen ontzettend lang mee en is daarom een vast element in veel garderobes. De stof varieert van 100% katoen (raw denim) tot super stretchy blends, waarbij de laatste minder milieuvriendelijk zijn. Waarom? Raw denim hoeft niet zo vaak gewassen te worden, wordt niet gezandstraald en er worden geen agressieve chemicaliën voor gebruikt. Wat je wel in overweging moet nemen, is dat katoen als gewas kan leiden tot vervuiling en een enorm waterverbruik. Als vuistregel kun je jezelf afvragen: waar komt het katoen vandaan en waar wordt de spijkerbroek gemaakt?

Wol

Wol is één van de oudste materialen die mensen gebruiken voor kleding. Toch lijkt het qua eigenschappen een hypermoderne geavanceerde hybride. Het dichte en donzige garen vormt een natuurlijke barrière tegen wind en het is waterafstotend. Tegelijkertijd werkt wol als een isolatiesysteem, omdat de geplooide structuur in de vezel kleine luchtzakjes creëert die het materiaal op warme dagen heerlijk ademend maken.

Synthetische materialen

Synthetische materialen hebben een aantal geweldige eigenschappen: ze drogen snel, kunnen stretchy zijn en zijn toegankelijk voor mensen met een kleiner budget. Hun milieu-impact is echter groter, omdat voor de productie over het algemeen fossiele grondstoffen nodig zijn, die als microplastics vrijkomen bij het wassen. Er zijn echter een aantal minder schadelijke opties als het gaat om synthetische stoffen.

Lyocell

Dit is een semi-synthetisch materiaal, omdat het kernbestanddeel cellulose is - een natuurlijk materiaal uit houtpulp. Het proces waarbij cellulose wordt omgezet in een zachte stof vereist geen bleekmiddel en al het gebruikte water wordt gerecycled. Loyocell is zacht, sterk en super absorberend. De ademende stof maakt het perfect voor zomerse hemden, shorts en T-shirts.

Gerecycled polyester

Steeds meer synthetische kleding wordt gemaakt van gebruikt plastic, zoals frisdrankflessen. Ze worden omgesmolten en opnieuw gesponnen tot nieuwe polyester vezels. Wist je dat er ongeveer vijf flessen nodig zijn om een XXL T-shirt te maken? Het gerecyclede polyester is bijna net zo sterk als nieuw polyester, maar er zijn geen fossiele grondstoffen nodig om het te produceren.

Houd het mooi

Elk materiaal heeft zijn eigen voorkeur voor wassen, drogen en bewaren. Daarom houden we van kleding die voor 100% uit één materiaal bestaat - zoals linnen, katoen of wol. Dit maakt het makkelijker om voor het item te zorgen en maakt het mogelijk om het volledig te recyclen. Ontdek tips voor de beste verzorging van verschillende materialen in onze Care Guide.

Ontdek onze Care Guide

Mooie merken | Mannen

Van Patagonia tot Ecoalf: ontdek onze favoriete merken die bijzonder veel belang hechten aan de levensduur van hun artikelen en aan de impact die ze hebben op de planeet.

Lees meer - mannen

De investering waard | Mannen

Van een goede spijkerbroek tot een tijdloze zonnebril, als de basis van je garderobe bestaat uit tijdloze klassiekers van hoogwaardige kwaliteit heb je altijd iets om aan te trekken. Ontdek Jacqueline's tips en trucs voor kledingstukken die de investering waard zijn.

Lees meer

Slimme garderobe | Mannen

Met een functionele garderobe heb je altijd iets om aan te trekken, dankzij een sterke basis van goede kwaliteit. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om slimmer met je garderobe om te gaan.

Naar de tips | mannen

Inspiratie, korting & meer

Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief van Zalon
ZALON – JOUW EIGEN ONLINE PERSONAL STYLIST

Aan de andere kant van jouw scherm zit een echte modespecialist voor je klaar. Eentje die van wanten weet bij het samenstellen van jouw outfit.

Zalon Apps
International
Partner von
Versand