ZO WERKT 'TSTYLISTENLOG IN

Gemaakt om van te houden

In een wereld vol verschillende materialen en innovatieve stoffen is een bewuste kledingkeuze maken niet altijd even makkelijk. Waarom heeft iedereen het over linnen? Zijn synthetische stoffen echt zo slecht? Wij hebben de belangrijkste materialen binnen de mode-industrie voor je onder de loep genomen en hun kenmerken op een rijtje gezet. Want één ding is duidelijk: materialen die goed zijn voor jou, zijn meestal ook goed voor de planeet en op lange termijn zelfs beter voor je budget.

LAAT JE STYLEN

Linnen en hennep

Wie bewust wil kiezen voor natuurlijke materialen, komt al gauw uit bij linnen en hennep. Ze zijn veerkrachtig, pillen niet en blijven lang mooi in vorm. Beide voelen natuurlijk aan op de huid. Vooral linnen is lekker luchtig, licht en ademend - perfect op warme zomerdagen. De stoffen worden beide als "duurzamer" beschouwd. Linnen wordt gesponnen van de vezels van de vlasplant en hennep is zelf een natuurlijke plantaardige vezel. Wil je een stof kiezen die beter is voor het milieu? Met linnen en hennep zit je in de goede richting.

Wol

Wol is één van de oudste materialen die mensen gebruiken voor kleding. Toch lijkt het qua eigenschappen een hypermoderne geavanceerde hybride. Het dichte en donzige garen vormt een natuurlijke barrière tegen wind en het is waterafstotend. Tegelijkertijd werkt wol als een isolatiesysteem, omdat de geplooide structuur in de vezel kleine luchtzakjes creëert die het materiaal op warme dagen heerlijk ademend maken.

Denim en katoen

Twee termen, veel om te overwegen. Denim gaat over het algemeen ontzettend lang mee en is daarom een vast element in veel garderobes. De stof varieert van 100% katoen (raw denim) tot super stretchy blends, waarbij de laatste minder milieuvriendelijk zijn. Waarom? Raw denim hoeft niet zo vaak gewassen te worden, wordt niet gezandstraald en er worden geen agressieve chemicaliën voor gebruikt. Wat je wel in overweging moet nemen, is dat katoen als gewas kan leiden tot vervuiling en een enorm waterverbruik. Als vuistregel kun je jezelf afvragen: waar komt het katoen vandaan en waar wordt de spijkerbroek gemaakt?

Synthetische materialen

Synthetische materialen hebben een aantal geweldige eigenschappen: ze drogen snel, kunnen stretchy zijn en zijn toegankelijk voor mensen met een kleiner budget. Hun milieu-impact is echter groter, omdat voor de productie over het algemeen fossiele grondstoffen nodig zijn, die als microplastics vrijkomen bij het wassen. Er zijn echter een aantal minder schadelijke opties als het gaat om synthetische stoffen.

Lyocell

Dit is een semi-synthetisch materiaal, omdat het kernbestanddeel cellulose is - een natuurlijk materiaal uit houtpulp. Het proces waarbij cellulose wordt omgezet in een zachte stof vereist geen bleekmiddel en al het gebruikte water wordt gerecycled. Loyocell is zacht, sterk en super absorberend. De ademende stof maakt het perfect voor zomerse blouses, rokjes en jurken.

Gerecycled polyester

Steeds meer synthetische kleding wordt gemaakt van gebruikt plastic, zoals frisdrankflessen. Ze worden omgesmolten en opnieuw gesponnen tot nieuwe polyester vezels. Wist je dat er ongeveer vijf flessen nodig zijn om een XXL T-shirt te maken? Het gerecyclede polyester is bijna net zo sterk als nieuw polyester, maar er zijn geen fossiele grondstoffen nodig om het te produceren.

Houd het mooi

Elk materiaal heeft zijn eigen voorkeur voor wassen, drogen en bewaren. Daarom houden we van kleding die voor 100% uit één materiaal bestaat - zoals linnen, katoen of wol. Dit maakt het makkelijker om voor het item te zorgen en maakt het mogelijk om het volledig te recyclen. Ontdek tips voor de beste verzorging van verschillende materialen in onze Care Guide.

Ontdek onze Care Guide

Mooie merken | Vrouwen

Laat je inspireren door een selectie van onze lievelingsmerken, zoals Filippa K en House of Dagmar, die prachtige tijdloze stukken maken en er tegelijkertijd voor zorgen dat hun impact op het milieu minimaal is.

Lees meer - vrouwen

De investering waard | vrouwen

Vergeet trends, deze iconische kledingstukken zullen altijd in de mode zijn. Van een trenchcoat tot een leren tas: Stylist Ambre vertelt je waar je op moet letten als het gaat om tijdloze mode-investeringen.

Lees de tips (mannen)

Slimme garderobe - Vrouwen

Zorg dat je kleerkast werkt voor jou, met voldoende basics en alleen maar kledingstukken waar je écht blij van wordt. Bekijk onze tips voor een slimmere garderobe.

Naar de tips | vrouwen

Inspiratie, korting & meer

Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief van Zalon
ZALON – JOUW EIGEN ONLINE PERSONAL STYLIST

Aan de andere kant van jouw scherm zit een echte modespecialist voor je klaar. Eentje die van wanten weet bij het samenstellen van jouw outfit.

Zalon Apps
International
Partner von
Versand