Heb je al een styleprofiel?

Meld je aan met je Zalon-inloggegevens

Ja
Nee
Outfit-inspiratie voor figuurtypes vrouwen

Een kwestie van styling

Iedereen is geboren met een eigen figuurtype: de een is rond met slanke heupen, terwijl de ander meer rechthoekig met brede schouders is. Dat kan het uitkiezen van een goed zittende outfit soms een uitdaging maken. Gelukkig heb je met Zalon een stylist aan je zijde die daar alles vanaf weet.

Probeer Zalon

Lichaamstype, figuurtype of somatotype?

Wanneer je je lichaamstype wil bepalen, kom je online veel verschillende termen tegen. Zo hebben we het zogenaamde somatotype, dat een onderscheid maakt tussen drie types: endo-, meso- en ectomorph. Om je zoektocht naar goed zittende outfits voor jouw lichaamstype makkelijker te maken, hebben onze stylisten tips verzameld voor vier bekendere figuurtypes: het appelfiguur, het zandloperfiguur, het peerfiguur en het rechte figuur. Welk lichaamstype heb ik? Test jezelf met de kenmerken hieronder om je lichaamstype te bepalen.

Het appelfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het appelfiguur

Vraag je je af: welk lichaamstype heb ik? Test jezelf door te kijken naar de kenmerken van de verschillende figuurtypes. Vrouwen met een appelfiguur hebben vaak een niet zo zichtbare taille, wat bredere schouders en vollere borsten. Daardoor wordt dit lichaamstype ook wel het ronde type of type O genoemd. Je benen zijn bij een appelfiguur vaak lang en slank.

 Lichaamstype test voor het appelfiguur

An apple a day

Wil je je lange benen graag accentueren, dan zit je goed met pantalons met een strik ter hoogte van je taille. Ook flared jeans, met wijduitlopende pijpen, laten je benen mooi uitkomen. Houd je meer van rokken? Dan is een A-lijn rok een fijne optie voor jouw figuur. Je creëert meer taille in je figuur met getailleerde blazers, al dan niet met een strik ter hoogte van je middel. Trots op je decolleté? Dan zijn items met V-hals je go to.

Laat je stylen

Het zandloperfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het zandloperfiguur

Onder de figuurtypes voor vrouwen hoort ook het zandloperfiguur, ook wel type X genoemd. Dit lichaamstype heeft doorgaans een relatief smalle taille, waarbij de schouders en heupen ongeveer even breed zijn. Kledingtips voor vrouwen met een zandloperfiguur richten zich vaak op het benadrukken van je smalle taille.

 Lichaamstype test voor het zandloperfiguur

Handen in de zij

Benadruk je taille, zo luidt het devies voor vrouwen met een zandloperfiguur vaak. Wil je inderdaad graag de nadruk op je middel leggen, dan zijn kokerrokken, rokken met hoge taille en jumpsuits met elastiek ter hoogte van je middel handige kledingstukken. Dat je een zandloperfiguur hebt, betekent natuurlijk niet automatisch dat je je taille ook graag laat zien. Je stylist kijkt daarom altijd naar je lichaamstype in combinatie met jouw wensen.

Laat je stylen

Het peerfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het peerfiguur

Heb je een peerfiguur, dan zijn je heupen doorgaans breder dan je schouders. Zowel je schouders als taille zijn bij dit lichaamstype vaak relatief smal. Je heupen en dijen zijn daarentegen vaak wat steviger. Hierdoor wordt dit figuurtype ook wel type A genoemd.

Lichaamstype test voor het peerfiguur

A perfect pear

Heb je een peerfiguur en wil je wat meer de nadruk leggen op je bovenlichaam? Dan zijn tops in een opvallende kleur of motief wat je zoekt. Terwijl je je onderkleding rustig houdt, bijvoorbeeld door middel van een bootcut jeans, kun je je bovenkleding laten opvallen door middel van laagjes en ruches. Om je schouders te benadrukken is een blazer met een beetje schoudervulling perfect.

Laat je stylen

Het rechte figuur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het rechte figuur

Tot slot hebben we het rechte figuur, dat ook wel type H wordt genoemd. Voor dit figuurtype zijn heupen, taille, borst en schouders ongeveer even smal. Van alle figuurtypes wordt deze door de atletische bouw met relatief stevige schouders en lange benen ook wel het sportieve type genoemd.

Lichaamstype test voor het rechte figuur

Sporty spice

Wil je meer rondingen in je sportieve bouw aanbrengen, dan kun je de nadruk op je taille leggen met high waist jeans, en tops en jurken met een zogenaamd empire silhouet (dat onder je borsten breder uitloopt). Je brengt ook meer vorm aan door voor kledingstukken met ruches te kiezen. Platte schoenen zijn handig als je je lengte wil maskeren. Maar zoals voor alle figuurtypes geldt: jouw voorkeuren en waar jij je fijn bij voelt zijn het allerbelangrijkste.

Laat je stylen

Van figuurkwestie naar stylingkwestie

Heb je je lichaamstype kunnen bepalen? Dan weet je of jouw figuur het meeste overeenkomt met het appel-, zandloper-, peer- of rechte figuur. Bovenstaande kledingtips voor jouw lichaamstype zijn een leidraad om outfits te vinden die je figuur complementeren. Het allerbelangrijkste blijft echter je persoonlijke voorkeuren. Wat voor stijl past bij jou, waar voel je je comfortabel in en waar ben je trots op? Op basis van die informatie stelt je stylist een of twee complete outfits voor je samen die goed bij je passen.